Arta pentru democrație

Împreună pentru mai bine

pirmadienis 2024 m. balandžio 15 d. 10:30
pirmadienis 2024 m. balandžio 29 d. 00:30
Rumunija

Participați la concursul național de artă vizuală!

Alegerile pentru Parlamentul European se apropie și, pentru a încuraja mersul la vot și importanța acestor alegeri, precum si a valorilor și a democrației europene, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și Centrul Cultural Clujean organizează concursul național de artă vizuală „Arta pentru democrație - Împreună pentru mai bine”, la care sunt invitați să participe artiști români de orice vârstă. Artiștii au libertate în exprimare, putând să folosească orice culori și să realizeze orice tip de desene, atâta timp cât acestea respectă tematica concursului și ating subiectul dreptului la vot, al democrației sau al valorilor europene.

Concursul se desfășoară în regim online, în perioada 15-28 aprilie. Cei interesați sunt invitați să trimită maximum o lucrare la adresa rogoveanualina445@gmail.com, până cel târziu la data de 28 aprilie, inclusiv.

Cerințe:

  • Participantul trebuie să realizeze o narațiune prin care să fie încadrată tema concursului „Arta pentru democrație-Împreună pentru mai bine”. Aceasta este expusă în desen pe tipul bandă, 9 cadre.

  • Participanții au opțiunea de a alege dintre crearea unor desene alb-negru sau colorate (marker, creion colorat) și pot să folosească text în bulă pentru captarea temei narațiunii (6 cuvinte pe bulă) sau să emită folosirea textului în bulă. Desenul se realizează conform modelul expus: https://drive.google.com/file/d/11Jz6IhzAIWl5LfttzJMOVOVZl5q1i2VC/view.

  • Formatul folosit este de A3, landscape.

  • Împreună cu lucrarea, participanții trebuie să trimită o scurtă descriere (350 de caractere) prin care să explice ideea narațiunii realizate. Pozele trebuie trimise în 300 DPI. Participanții trebuie să urmeze un fir narativ concesiv și coerent.

  • Participantul oferă un titlu desenul potrivit temei și narațiunii expuse. Sub titlul ales, participantul își trece numele.

Juriul este format din următorii jurați, artiști profesioniști din cadrul Centrului Cultural Clujean:

  • Alice Andreea Iliescu este conf. univ. dr. în cadrul Departamentului Grafică și al programului de masterat Bandă desenată șu Desen animat din cadrul Facultății de Arte Plastice a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, România (UAD). Co-fondator și director creativ al ArtiViStory Collective, un colectiv de artiști și cercetători care implică arta secvențială și banda desenată în procese de schimbare socială. Din 2009 domenii de interes : artă secvențială, benzi desenate, animație, tehnici de gravură și imprimare, tehnici mixte, curatoriat, practică expozițională și programe de educație non-formală;

  • Anamaria Tomiuc este conf. univ. dr. în cadrul Departamentului de Discipline Teoretice al Facultății de Arte Decorative și Design din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, România, cu o experiență de peste 20 de ani în sfera activităților culturale și artistice din Cluj-Napoca. Principalele domenii de specializare: teoria artei, teoria și practica expozițiilor, comunicare, management cultural și mediere culturală;

  • Arina Vizitiu este masterandă la Management și Antreprenoriat Cultural la Universitatea Babeș-Bolyai și co-fondatoarea Decopertat – unui Artist-Run Space Federațional care are activitate, pe moment, în 15 comunități regionale autonome. Decopertat Cluj este cea mai dezvoltată, numărând 400 de membrii. În Decopertat Cluj este coordonatoarea echipei regionale și moderatoarea serilor de poezie;

Câștigătorii vor fi anuntați în primele săptămâni ale lunii mai.

Premii

  • Locul I - Pachet compus din: baterie wireless, sticlă personalizată, agendă, pix, insignă, tricou personalizat.

  • Locul II - Pachet compus din: geacă pentru drumeții, sticlă personalizată, agendă, pix, tricou personalizat.

  • Locul III - Pachet compus din: ghiozdan încăpător, sticlă personalizată, agendă, pix, tricou personalizat.

După anunțarea câștigătorilor și oferirea premiilor, o să fie realizată o expoziție cu toate desenele trimise pentru a felicita și a recunoaște meritele tuturor participanților.

Add a caption to enhance the meaning of this image.

Prin acest concurs, organizatorii îți propun să sporească vizibilitatea artiștilor români și să sublinieze, totodată importanța exprimării votului de către cetățeni, atât pentru țara noastră, cât și pentru viitorul nostru pe plan european. Încurajăm libera exprimare și originalitatea!

Acțiunea este organizată în cadrul proiectului #GenerationEU: Promotori ai democrației Europene, coordonat de către Biroul de Legătură al Parlamentului European în România. Opiniile exprimate în cadrul proiectului nu reprezintă neapărat poziția oficială a Parlamentului European.

© Rogoveanu Alina-Maria